Обговорення питань викликів та перспектив розвитку освітньої програми «Англійська мова і література, друга іноземна мова, переклад»

16 червня 2023 року відбулося засідання науково-методичної ради факультету іноземних мов та розширене засідання кафедри англійської філології за участі зовнішніх та внутрішніх стейкхолдерів з питань оновлення освітніх програм.

Засідання науково-методичної ради факультету іноземних мов пройшло у вигляді методичного семінару щодо обговорення освітніх програм факультету. Окрім постійних членів ради на зустріч були запрошені проректор з науково-педагогічної роботи Едуард Йосипович Лапковський, завідувачі кафедр і гаранти освітніх програм факультету. Семінар розпочався з презентації зведеного аналізу дотичних освітніх програм вітчизняних закладів вищої освіти та провідних університетів Європи. Учасники семінару обговорили пропозиції щодо оновлення освітніх програм з урахуванням вимог сучасного ринку праці, побажань здобувачів освіти, рекомендацій зовнішніх стейкхолдерів, потенційних роботодавців, випускників освітньої програми та суміжних освітньо-професійних програм, представників академічної спільноти, досвіду колег з партнерських університетів.

Це питання отримало подальше обговорення на розширеному засіданні кафедри англійської філології за участі зовнішніх та внутрішніх стейкхолдерів в контексті затвердження змін та оновлень освітньої програми «Англійська мова і література, друга іноземна мова, переклад» ОР «Магістр». Пропозиції та зауваження до проєкту освітньої програми, які надійшли протягом місяця (16.05.2023 р. – 16.06. 2023 р.) на гугл-форму та за електронною адресою гаранта програми Дойчик О.Я. oksana.doichyk@pnu.edu.ua було публічно обговорено та імплементовано. Зокрема, за рекомендаціями стейкхолдерів та на прохання здобувачів, у Циклі професійної підготовки (Обов’язкові навчальні дисципліни) було запропоновано збільшити кількість кредитів на викладання ОК «Послідовний переклад» та «Синхронний переклад»; до змісту дисципліни «Методика предметно-мовного інтегрованого навчання» включено електронний курс «Методологія CLIL», розроблений  за результатами виконання проекту Erasmus+ «Розвиток потенціалу підготовки учителів іноземної мови як шлях до впровадження багатомовної освіти та європейської інтеграції України / MultiEd», спрямований на адаптацію та впровадження сучасних методів викладання іноземних мов в освітній процес в Україні, за результатами якого здобувачі отримуватимуть сертифікат (30 год.); також на прохання здобувачів вищої освіти розширено перелік дисциплін вільного вибору.