Teaching and Learning in Time of War

28 травня 2022 р. Оксана Дерев’янко, доцентка кафедри англійської філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, взяла участь у міжнародному форумі, організованому Освітнім центром української мови при канадському інституті українознавства та Університетом Альберта (Канада) на тему «Teaching and learning in time of war».  До зустрічі долучилися науковці, педагоги-практики з Канади та України.

Модератором зустрічі виступила професорка Оленка Білаш (Університет Альберта). Під час роботи панельних прощадок виступили професорка Олена Сіваченко, Department of Modern Languages and Cultural Studies (Торонто, Канада) та професор Роман Петришин (Едмонтон, Канада), які поділилися здобутками щодо особливостей організації системи вищої освіти в Україні в рамках дії проєкту «Дослідницька ініціатива з демократичних реформ в Україні». За участь у роботі над проєктом Роман Петришин удостоєний найвищої державної відзнаки Канади – “за лідерство у розвитку багатокультурності в Канаді”.

Під час роботи наукового форуму обговорювалися проблеми, пов’язані з організацією освітнього процесу у школах та закладах вищої освіти в умовах воєнного стану. У виступах доповідачів наголошувалося на необхідності створення сприятливих  умов для оптимізації організації освітнього процесу в умовах воєнного стану та зацікавлення майбутніх абітурієнтів навчанням в українських ЗВО.

Представники канадської сторони висловили щире захоплення українськими вчителями та викладачами, які не припинили освітній процес у надзвичайно складний період нашої країни, подекуди працюючи у дуже важких умовах військової агресії та окупованих територій. Досвід організації освітнього процесу українськими педагогами у воєнних рееаліях зацікавив освітян Канади та спонукав до детальнішого вивчення цієї проблеми під час наступних зустрічей.