Літня школа OSTEUROPA для українських студентів

З 9 по 22 липня студентка магістратури Анна Гаврилишин брала участь у літній школі OSTEUROPA організованій Східноєвропейським центром та Інститутом славістики Інсбрукського університету. Учасниками літньої школи стали 25 австрійських та 25 українських студентів, котрі два тижні проживали в австрійському місті Інсбрук, щоденно обмінюючись культурним досвідом. Студенти з Австрії протягом двох тижнів мали змогу вивчати українську мову, українці, в свою чергу, вивчали німецьку.

Усі мовні курси були розподілені за рівнями, від A1 до B2-C1, кожен з учасників перед початком літньої школи проходив тест на визначення свого рівня, щоб потрапити у відповідну групу. Окрім мовних курсів, студенти двічі на тиждень відвідувати різноманітні воркшопи, присвячені тематиці української історії та культури. До прикладу, один із лекторів розповідав про слов’янське походження багатьох назв тірольських міст, адже ці землі колись населяли слов’яни. Ще один воркшоп був присвячений ролі мемів в українському інформаційному просторі, і студенти під час заняття створювали власні меми.

Завданням організаторів літньої школи було створення безпечного простору для культурного обміну між австрійцями та українцями, тому достатньо часу було відведено і для знайомства українських студентів з австрійською, зокрема тірольською, культурою. Студенти відвідували музеї та інші визначні для тірольців місця. Також в рамках літньої школи студенти обох національностей здійснили поїздку в австрійське гірське селище Обергургль, де вони провели два дні, мандруючи горами та насолоджуючись неймовірною красою Альпійських гір. Одним із завдань літньої школи була також презентація творчого проєкту: написання тексту, зйомка відео про літню школу чи радіопрограма для місцевого радіо Freirad.

На заключній церемонії студенти презентували свої проєкти, отримали сертифікати про участь в літній школі та провели решту вечора за святкуванням в одному з університетських центрів. Учасниця літньої школи Анна Гаврилишин зазначає, що попри насичену двотижневу програму, сповнену активного вивчення іноземної мови, літня школа OSTEUROPA дає неймовірну можливість відвідати нову країну та познайомитися з чудовими людьми, які справді глибоко цінують українську культуру і цікавляться нею.