В університеті відбулася Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених «Українське мистецтво у багатогранності проявів»

18 травня 2023 р. на базі кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Навчально-наукового інституту мистецтв у виставковій залі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених «Українське мистецтво у багатогранності проявів».

На початку конференції із привітальними словами виступили перша проректорка Валентина Якубів, проректор з науково-педагогічної роботи Едуард Лапковський та директор Навчально-наукового інституту мистецтв Володимир Федорак.

«Шановні колеги та студенти! Хочу привітати вас з тим, що у міжнародний День вишиванки ви маєте можливість представляти цікаві результати досліджень, які стосуються українського мистецтва, а це все взаємопов’язане між собою. Сьогоднішнє свято є свідченням того, що наша вишиванка є елементом не тільки етнічного одягу та традицій, а й оберегом любові до рідної країни, незламності та непереможності. Дякую керівництву нашого Інституту мистецтв за те, що ви обговорюєте такі важливі питання українського мистецтва в ракурсі історичного розвитку та сучасності. Це забезпечує зростання нашої духовної свідомості та культурної освіченості», – підкреслила перша проректорка Валентина Якубів.

«Тема українського мистецтва сьогодні є надзвичайно актуальною. Оскільки є дуже багатим і давнім, як і ціла його історія. Воно формує світогляд людини та духовну складову нації, яка відроджується і формується із великими перспективами. Бажаю всім учасникам конференції продовжувати розвивати свої напрямки робіт, які вони представили, адже теми є цікавими та унікальними і їх можна використати для майбутніх монографій чи дисертацій», – підкреслив директор Навчально-наукового інституту мистецтв Володимир Федорак.

Учасниками конференції стали близько тридцяти здобувачів освіти з різних міст України, зокрема Івано-Франківська, Києва, Кривого Рогу, Херсону, Кам’янця Подільського.

Тематика доповідей відображає актуальні проблеми історії та сучасності українського мистецтва: реставрації та збереження мистецьких пам’яток, розвитку декоративно-прикладного мистецтва та дизайну, аналізу творчості провідних сучасних митців, особливостей розвитку мистецтва в умовах війни та ін.

За результатами конференції підготовлено до публікації збірник матеріалів конференції.